FAQ

Întrebări frecvente

Programează-te online și ai reducere 10%

PROGRAMEAZĂ ONLINE

Programează-te online și ai reducere 10%

PROGRAMEAZĂ ONLINE

Talon

Stația ITP unde a fost făcută ultima inspecție poate elibera un duplicat al certificatului de inspecție.

În oricare dintre cele două situații, verificările în vederea redobândirii certificatului de înmatriculare se fac exclusiv la Reprezentanțele teritoriale RAR, nu la stațiile ITP autorizate.

Informații generale

ITP-ul este o inspecție complexă a autovehiculului, care include, printre altele, verificarea sistemului de iluminat.
Mai exact, se testează dacă:
Becurile / ledurile sunt funcționale.
Farurile sunt reglate.
Sistemul de iluminat este conform cu normele producătorului.
Este un document ce completează anexa la certificatul de înmatriculare.
Scopul lui este să ușureze relația cu autoritățile de control din celelalte state membre UE în ceea ce privește valabilitatea ITP.
Se eliberează automat, la fiecare verificare ITP.
Este redactat în limba Română și tradus în engleză.
Eliberarea lui nu presupune costuri sau obligații suplimentare pentru posesorii de vehicule.
  1. Deficiențe majore, susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact împotriva mediului și asupra celorlalți participanți la trafic. Aici enumerăm: reparații necorespunzătoare la caroserie, lipsa frânei pe una sai mai multe roți, neconcordanțe între datele vehiculului prezentat la ITP și actele acestuia etc.
  2. Deficiențe periculoase, ce reprezintă un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact direct asupra mediului cum sunt pierderile de combustibil, jocul excesiv al volanului, puntea deformată sau fisurată.

Întrebări frecvente

La Claunic ITP prețurile sunt afișate aici .

ITP-ul este o verificare complexă a autovehiculului incluzând (dar fără a fi o listă completă): documente de identificare, stare motor, frâne, direcție, lumini, anvelope, emisii poluante, aspect exterior, etc.

Pe certificatul de înmatriculare se găsește o rubrică “ITP valabil pana la data de…”.

Trebuie să remediați defecțiunile constatate. Autovehiculul NU are drept de circulație după expirarea reviziei precedente, de aceea este indicat să vă prezentați la ITP cu câteva zile înainte de a vă expira revizia precedentă.

Rămâne valabil. Pe noul certificat de înmatriculare Poliția Română va scrie data până la care este valabil.

Vă adresați oricărei stații ITP. Dacă nu ați fost sancționat de politie pentru ITP-ul expirat, nu există nici un impediment pentru a efectua inspecția. ITP-ul este necesar doar pentru a putea circula pe drumurile publice, dacă nu circulați nu este necesar să aveți ITP.

Vehiculele rutiere prezentate la inspecţia tehnică periodică trebuie să fie curate, în special caroseria, şasiul, ansamblurile şi subansamblurile ce urmează să fie controlate. Ele trebuie prezentate cu anvelopele umflate la presiunea nominală.

Extras din codul rutier: “Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat se pedepsește cu amendă între 315 și 700 lei.” În plus, se reține și certificatul de înmatriculare de către Poliția Rutieră, caz în care ITP-ul nu poate fi efectuat decât în unitățile proprii RAR.

Da, însă doar la RAR. Pentru autovehiculele înmatriculate în alte tari, ITP-ul se poate efectua numai în unitățile proprii RAROM.

Adresele și numerele de telefon ale reprezentanțelor RAR din țară pot fi găsite aici.

Pentru a efectua ITP-ul vă puteți adresa oricărei stații autorizate din România, indiferent de județul de înmatriculare.

2 ani pentru autoturisme de uz personal sau comercial. 6 luni dacă autoturismul este folosit pentru taximetrie sau școala de șoferi. Autoturismele noi au implicit ITP-ul valabil 2 ani.

Certificat de înmatriculare, asigurare RCA valabilă, carte de identitate a autovehiculului, carte de identitate a persoanei care prezintă autovehiculul la inspecție. Daca autovehiculul este în leasing sau înregistrat pe o societate comercială, se admite copia cărții de identitate a autovehiculului cu ștampila în original.

Nu. Oricine poate aduce autovehiculul la inspecție, cu condiția să aibă asupra sa toate documentele necesare.

Nu. Mașinile trebuie echipate cu toate sistemele prevăzute de lege, chiar daca nu le au din fabricație. Centurile de siguranță sunt obligatorii.

Programează-te
ONLINE
10%
REDUCERE

PROGRAMARE ONLINE

Recenzie

“Sunt client de mulți ani și am fost mereu satisfăcut de calitatea serviciilor. Îi recomand cu încredere!”

Radu-Cosmin Tomșa – Google Guide

Recenzie

“Serioși și profi.”

Nicolae Gheorghe – Google Guide

Am simplificat procedura de programare a autovehiculului pentru ITP care acum poate fi facută atât online cât și telefonic la +40 729 830 569

Am simplificat procedura de programare a autovehiculului pentru ITP care acum poate fi facută atât online cât și telefonic la +40 729 830 569